Ένας δύσκολος καύσωνας ταλαιπωρεί τη νότια Ευρώπη, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 46°C στην Ισπανία και έθεσαν σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική Γαλλία σε κατάσταση συναγερμού.
Η ακραία ζέστη πλήττει εδώ και αρκετές ημέρες την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς η νότια Ευρώπη υφίσταται τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.Unmute
Οι υψηλές θερμοκρασίες ώθησαν τις αρχές σε πολλές χώρες να εκδώσουν νέες προειδοποιήσεις για την υγεία και να επιστρατεύσουν πυροσβέστες για να αποτρέψουν την εκδήλωση πυρκαγιών. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέδριο για την ανάπτυξη στη Σεβίλλη: «Η ακραία ζέστη δεν είναι πλέον ένα σπάνιο γεγονός, έχει γίνει η νέα κανονικότητα».
Στην Πορτογαλία – την πατρίδα του – καταγράφηκε μέτρηση 46,6°C στη Μόρα, περίπου 60 μίλια ανατολικά της Λισαβόνας. Οι μετεωρολόγοι προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν αν αυτό αποτελεί νέο ρεκόρ για τον Ιούνιο.
Η νότια Ισπανία προβλέπεται να ψηθεί σε ζέστη άνω των 40 βαθμών Κελσίου για τις επόμενες τρεις ημέρες και να αντιμετωπίσει νυχτερινές θερμοκρασίες τουλάχιστον 25 βαθμών Κελσίου μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Οι γιατροί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον συνδυασμό ζεστών ημερών και δυσάρεστα ζεστών νυχτών, που μπορεί να ασκήσει θανάσιμη πίεση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στην Ιταλία, όπου 21 από τις 27 πόλεις τέθηκαν σε ύψιστο συναγερμό για καύσωνα την Κυριακή, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε ορισμένες από τις πιο θερμές περιοχές – όπως η Τοσκάνη – αυξήθηκαν κατά 20%. Οι άνθρωποι καλούνται να μην βγαίνουν έξω μεταξύ 11 π.μ. και 6 μ.μ.
Στη Γαλλία, οι προειδοποιήσεις για καύσωνα κάλυψαν σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία. Το Météo-France έθεσε το 88% των διοικητικών περιοχών υπό τη δεύτερη υψηλότερη πορτοκαλί προειδοποίηση για καύσωνα. «Αυτό είναι πρωτοφανές», δήλωσε η υπουργός Οικολογίας, Agnès Pannier-Runacher.
Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το ωράριο εργασίας για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τη ζέστη, ενώ 200 δημόσια σχολεία θα παραμείνουν εν μέρει ή εντελώς κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη. Η πρώτη πυρκαγιά του καλοκαιριού ξέσπασε στη Γαλλία στα νοτιοδυτικά της χώρας το Σαββατοκύριακο, καίγοντας 400 εκτάρια και οδηγώντας στην προληπτική εκκένωση περισσότερων από 100 ανθρώπων από τα σπίτια τους.
Στην Ισπανία, η οποία είχε τα χειρότερα καιρικά φαινόμενα, το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκε ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουνίου με 46 βαθμούς Κελσίου στο Ελ Γκρανάδο, στην επαρχία Χουέλβα της Ανδαλουσίας. Η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί προηγουμένως για τον Ιούνιο ήταν 45,2°C που καταγράφηκε στη Σεβίλλη το 1965. Η ζέστη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη.
Στην Πορτογαλία, όπου επτά από τις 18 περιφέρειες βρίσκονται υπό κόκκινη προειδοποίηση «ακραίου κινδύνου», οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι ο καιρός θα δροσίσει το βράδυ της Τετάρτης.
Οι χώρες που βρίσκονται πιο βόρεια βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η ζέστη και η ξηρασία ενισχύουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, με ορισμένες πόλεις να επιβάλλουν περιορισμούς στην άντληση νερού, καθώς οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της χώρας πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Τετάρτη.
Στο Βρανδεμβούργο, η κυβέρνηση κάλεσε τους εργοδότες να λάβουν υπόψη τους τον κίνδυνο για το προσωπικό τους. «Οι εταιρείες δεσμεύονται από τους κανόνες προστασίας από τη ζέστη στο χώρο εργασίας», δήλωσε η περιφερειακή υπουργός Υγείας, Britta Müller, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης μιας αποδεκτής θερμοκρασίας σε εσωτερικούς χώρους και της προφύλαξης από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να σημειωθούν θερμοκρασίες 34 βαθμών Κελσίου στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία θα είναι «αρκετά δυσάρεστες» για όσους εργάζονται έξω, καθώς και για τους ανθρώπους που φεύγουν από το Γκλάστονμπερι και παρακολουθούν την έναρξη του Γουίμπλεντον.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Η Radhika Khosla, αστική κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Οι πληθυσμοί σε αστικές περιοχές όπως το Λονδίνο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ακραία ζέστη, καθώς το σκυρόδεμα και η άσφαλτος απορροφούν και επανεκπέμπουν την ηλιακή ακτινοβολία, ενισχύοντας τον αντίκτυπό της στο σώμα μας. Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους κινδυνεύουν ιδιαίτερα και θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα για να ενυδατωθούν στη σκιά».
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι οι ομάδες της υποστηρίζουν όσους δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Νορβηγία. Σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εθελοντές της μοίραζαν νερό και έλεγχαν ευάλωτους ανθρώπους.
Η ζέστη σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Οι ακραίες θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα ενός θερμικού θόλου που παγιδεύει μια περιοχή υψηλής πίεσης και θερμού αέρα. Ο δρ Michael Byrne, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, δήλωσε ότι οι θερμικοί θόλοι δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά οι θερμοκρασίες που προκαλούν είναι. «Η Ευρώπη είναι πάνω από 2°C θερμότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή, οπότε όταν εμφανίζεται ένας θερμικός θόλος οδηγεί σε ένα θερμότερο κύμα καύσωνα», είπε.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι επικίνδυνες θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα σκοτώσουν 8.000 έως 80.000 περισσότερους ανθρώπους μέχρι το τέλος του αιώνα, καθώς οι ζωές που χάνονται από την ισχυρότερη ζέστη ξεπερνούν εκείνες που σώζονται από το ηπιότερο κρύο.
«Ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο ζεστός και πιο επικίνδυνος», δήλωσε ο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε περισσότερη δράση για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή. «Καμία χώρα δεν έχει ανοσία».